De Bushalte van Rietveld bestaat 35 jaar

Dit jaar bestaat De Bushalte van Rietveld 35 jaar. Op zondag 29 september werd dat in Eindhoven gevierd met een symposium in het nabijgelegen Van Abbemuseum.

Deze middag werd ook het boek ‘De Bushalte van Rietveld Revisited’ gepresenteerd, geschreven door Frank van der Linden. Met hierin een overzicht van het werk van alle 20 Eindhovense kunstenaars en ontwerpers die in de Bushalte hebben geëxposeerd. Het eerste exemplaar van het boek werd uitgereikt aan Burgemeester Jeroen Dijsselbloem.

Spreker Bert Staal
Spreker Joost van Bleiswijk
Het eerste exemplaar van het boek werd door Bert Staal uitgereikt aan Burgemeester Jeroen Dijsselbloem
Spreker Herman Kerkdijk

Een snor voor de Sfinx
Het publiciteitsmedium/de bushalte is als een laat zelfportret van Rietveld. Sporen van het onorthodoxe en het hoekige, van het recalcitrante een eigen weg te gaan, van de jeugdige flair van De Stijl tot de eigengereide beheersing van decennia later, het is er alles uit af te lezen, van bijna letterlijk tot tussen de regels. Echter zonder commentaar, als een sfinx die zweeg. En dat werkte provocerend en al mijmerend roept dat weer associaties op. Zoals, net zoals Marcel Duchamp brutaal Leonardo da Vinci’s superieur glimlachende Mona Lisa met een tintelend snorretje het rijk van de zinnen binnenloodste, zo hebben de laatste 35 jaar twintig kunstenaars/combi’s de bushalte telkens van een snorretje voorzien en het ‘ding’ een verrassende wending gegeven op een wijze, die, ook voor de toekomst, geen grenzen kent. – Frank van der Linden

featuring: Joost van Bleiswijk; Ton Smits  & Bregje Schoffelen; Lucas Maassen; Bram Hermens; Rik van Iersel; Paul & Sappho Panhuysen; Theo Maassen; Lady Aïda; Christiane Berndes & Baltan Laboratories; Piet Hein Eek; Robert van Rixtel; Henk Visch; John Körmeling; Marsel Pott; David den Breejen; Piet Dirkx & Aldert Walrecht; Hans de Wit; Domien Coppelmans & Sacha Koulitchov; Arthur Bagen & Gaston Klein; Arie van Rangelrooij & Bert Staal.

Bestuursleden van De Bushalte van Rietveld: Frans Benjamins, Hein van Buul, Inez Duffhues, Robert van Rixtel, Herman Kerkdijk en Bert Staal

Boek ‘De Bushalte van Rietveld Revisited
Tekst: Frank van der Linden
Vormgeving: vanRixtelvanderPut ontwerpers
Het boek is hier te bestellen